środa, 7 maja 2014

Przetwory




 Inspiruję mnie ten wiosenny czas. Uwielbiam chodzić rano na targ po świeże owoce i warzywa. Lubię gotować zdrowe, lekkie zupy dla siebie i bliskich. Często eksperymentuję w kuchni, dbając o to, by zawsze było kolorowo i pysznie. Najbardziej lubię jednak zamykać smaki, kolory i zapachy w słoikach, otwierając je późną jesienią. Czekam zatem z niecierpliwością na te wszystkie ulubione smaki, którymi będziemy mogli się cieszyć również w chłodne dni za sprawą przetworów. Wyczekuję malin, czereśni, jagód, porzeczek, tych wszystkich owoców pachnących dzieciństwem. A już teraz jest nam koralowo za sprawą  aromatycznego i orzeźwiającego kompotu z rabarbaru. 





Przepis jest bardzo prosty;
Obieramy rabarbar ze skórki i kroimy na małe kawałki. Zakrapiamy lekko cytryną. Umieszczamy w umytych/wyparzonych słoikach. Wsypujemy ok.5-6 łyżek cukru (można dodać kilka goździków lub mięty), zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Pasteryzujemy, po czym ustawiamy przetwory na blacie do góry dnem, aż do wystygnięcia. Ja dodatkowo na ten czas przykrywam je ściereczką. Gotowe!







2 komentarze:

  1. Uwielbiam rabarbar...ciasto kruche z rabarbarem to jest to...no i do tego kompot z rabarbaru...oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My również jesteśmy fanami tegoż ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń